Yläkerran viemäri rupesi keljuilemaan pahemman kerran.

Pesukoneemme sijaitsevat yläkerrassa olevassa pesuhuoneessa, joka ei meillä ole pesuhuonekäytössä. Pistimme viime viikolla tiskikoneen ja astianpesukoneen päälle samanaikaisesti (ne purkavat jätevetensä samaan lattiakaivoon) ja odottelimme uunimuuraria tulevaksi katsomaan ajattelemaamme uunin paikkaa.

1178472.jpg
Näin koneet olivat "pesulassa" tapahtumien alkaessa. Koneiden purkuputki on käännetty syrjään koneiden sammuttamisen jälkeen, joten siitä ei ole kyse. Jostain syystä lattiakaivosta oli päässyt vettä talon rakenteisiin. Rakenteisiin päässyt vesi tuli painovoimalakien mukaisesti alas ja tämä tapahtui pesulan alla olevasta keittiön katosta.

1178469.jpg

Kyllä, se on pissa- ja kakkavettä (joskus)kauniissa kattopaneleissamme.

Alakerran paniikkikuivauksen jälkeen otin lattiakaivon auki ja tarkastelin sen rakennetta. Huomasin, että kaivoa ei nähtävästi ole asennettu oikein. Lattiakaivo koostuu kahdesta osasta, pohjasta ja kororenkaasta. Korokerenkaan tehtävä on mahdollistaa kaivon korkeussäätö. Kaivon pohjan ja korokerenkaan välissä on tyypillisesti tiiviste ja sen lisäksi ne liimataan kiinni toisiinsa käyttäen tarkoitukseen sopivaa tuotetta (esim. Sikaflex T-2). Tiiviste tulee näkymättömiin kaivon osien väliin ja liimaa tulee sen molemmin puolin. Meidän kaivomme näytti kuitenkin tältä.

1178474.jpg
Eli tiiviste oli tursunut kaivonpohjan ja korokerenkaan välistä pois osittain ja roikkui poissa siitä välistä, jota sen pitäisi tiivistää! Tämä virhe on mahdollistanut sen, että viemärikaivossa pyörinyt vesi on päässyt nousemaan kaivosta ulos ja päässyt rakenteisiin. Lisäksi vaikuttaa siltä, että korokerengasta ei ole liimattu lainkaan.

Luulimme ongelman olevan ratkaistu ja tein tarvittavat toimenpiteet. Survoin tiivisteen sille kuuluvaan paikkaan ja liimasin kaivon osat toisiinsa parhaalla tarkoitukseen sopivalla aineella. Korjattu kaivo näyttää tältä.

1178475.jpg


Myöhemmin vessaa vetäessäni huomasin, että pönttö tyhjenee oudon hitaasti. Samaan aikaan pöntön vieressä oleva lattiakaivo (eri kaivo kuin pesukoneiden luona) pulputti kovaäänisesti ja veden pinta kaivossa kohosi silminnähden. Pahaa aavistaen menimme alakertaan ja pahin oli toteutunut! Lähes puolet alakerran katosta pisaroi viemärivettä. Levitimme paperia lattialle ja odottelimme sateen laantumista. Vaurioiden laajuuden selville saamiseksi jouduin avaamaan kattoa laajalta alalta. Tässä kuva työn alkuvaiheesta.

1178470.jpg

Kuvassa näkyy hyvin purueristeet, alakerran seinän lautarakennetta sekä järeä yläkertaa kannattava palkki kuvan alanurkassa. Seuraavassa kuvassa katto nykyisessä kunnossaan. Kaunista, eikö?

1178636.jpg

Tässä kuvassa katon sisässä kulkevia viemäröintejä. Huomaa eri-ikäiset putkistot. Mustat putket ovat valurautaa ja pahimmillaan sisältä niin paksun saastakertymän peitossa, että ovat käytännössä kuroutuneet umpeen. Työkaverini pojan talossa oli ollut 5 cm sisähalkaisijalla valurautaviemäreitä ja niitä purettaessa oli huomattu, että putken keskellä oli ollut vain noin 3 milliä halkaisijaltaa oleva kanava veden virtaukselle, muu oli paakkuuntunut umpeen.

1178634.jpg

Mitä nyt?

Teimme välittömästi vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön ja odotamme vahinkotarkastajan käyntiä.

Putket oli tarkoitettu vaihdettaviksi joka tapauksessa johtuen jo pelkästään siitä, että WC pöntön paikka yläkerrassa muuttuu ja pesulana toimineet pesutilat puretaan kokonaisuudessaan pois. Joudumme siis vain kiihdyttämään aikatauluamme tämän remontin osan suhteen, muuten hommat sujuvat normaalisti. Mitä nyt joudumme käymään vessassa alakerrassa ja yläkerrassa voi käyttää vettä vain hyvin rajoitetusti. Meillä on sanko yläkerran keittiön viemärin tilalla ja sitä ei huvita kovin montaa kertaa päivässä tyhjennellä.

Palaan asialle viimeistään vakuutustarkastajan ja putkimiehen käynnin jälkeen.

Nauttikaa toimivista putkistanne!

-Kari