Kaikenlaista pientä on tapahtunut viime päivityksen jälkeen.

Sähkömies kävi tekemässä omat hommansa koskien keittiötä ja alakerran sähkötaulua.

2125735.jpg

Kuvassa olevan sähköhässäkän kohdille kuvan yläreunaan tulee uusi sulaketaulu sulassa sovussa yläkerran vesiputkien kanssa.

Putkimies kävi vääntämässä omat hommansa ja meillä toimii nyt yläkerrassa viemäri ja sinne tulee kuuma ja kylmä vesi. Se oli suuri hetki, kun sai laskea taas vettä yläkerrassa ja se meni viemäriin eikä sankoon tiskipöydän alla!

2125729.jpg

Näkymä edellisen kuvan yläreunasta ylöspäin. Vesi ja viemäri luikertavat seinän sisällä yläkertaan.

2125727.jpg

Katon sisässä menee aikamoinen käärmeenpesä noista putkista. Kuvassa putkimiehemme ahkerana työn touhussa.

2125711.jpg

Keittiön kaapiston sisään jäävät jakotukit ja kaivo. Tähän kaivoon yhdistyy seinän toisella puolella olevan lämminvesivaraajan valuma-allas ja astianpesukoneen alle tuleva valuma-allas sekä keittiön lavuaari. Jakotukeista vesi leviää keittiöön, yläkerran vessaan ja työhuoneen (nykyisen keittiön) hanalle.

2125715.jpg

Viemäri sujahtaa lattian läpi kellariin keittiön lattian alla. Kuvassa on uudella puulla ja villalla tilkittynä reikä, josta käsin kuljimme kellariin tekemään viemäritöitä.

2125708.jpg

Sama kohta uudella lämpöeristeellä täytettynä. Eristeenä käytämme käsinlevitykseen tarkoitettua Ekovilla Puru -eristettä, joka on 100% kierrätysmateriaalista valmistettua hengittävää eristettä. Se toimii kosteuden suhteen rakennusfysikaalisesti samalla tavalla kuin vanha purueriste ja näin edesauttaa talon terveenä pysymistä.

Kantaviin rakenteisiin tulevat muutokset ovat myös edenneet. Purimme Heidin veljen Antin kanssa kantavan väliseinän viimeiset rakenteet pois ja tuimme yläkerran väliaikaisesti metallisilla holvituilla paikalleen.

2125737.jpg

Tai itseasiassa ruuvasimme sitä ylöpäin muutaman millin saadaksemme uudet kantavat rakenteet paremmin paikoilleen. Talo päästeli muutamia mielenkiintoisia narahduksia kun teimme sitä ja yläkerran eteisen kaappien ovet eivät enää auenneet.

Tarkoituksena oli purkaa myös ulkoseinässä kiinni oleva 2"x4" lankku pois. Kun sahasin sitä poikki yläpäästään kävi ilmi, että siinä on melkoisen voimakas puristusjännitys. Ilmeisesti on niin, että lankku on kiinni hirsissä niin voimakkaasti, että siihen on tullut puristusjännistystä hirsirakenteiden painuessa ajan saatossa.

2125712.jpg

Pistelin poikkisahantun lankun päät kiinni seinään isoilla ruuveilla ja jätimme sen uuden kantavan tolpan taakse paikalleen. Tolpan sivut pitää sitten listoittaa niin että vanha lankku ei jää näkyviin.

2125721.jpg

Kuvassa holvituet pitämässä yläkertaa paikallaan ja palkki kohdilleen nostettuna. Kolmas holvituki oli meillä apuna palkin asennuksessa.

2125725.jpg

Palkkia tukevat tolpat ruuvattiin kiinni ulkoseinään. Ruuvit upotetaan esiporattuun reikään, joka peitetään puutapilla. Näin ruuvinkannat ei jää rumasti näkyviin. Kuvassa ruuvin reiän porausta.

2125730.jpg

Missään porakoneessa ei riittänyt teho 18 cm pitkien ruuvien vääntämiseen. Jouduin viimeistelemään homman käsityökaluilla. Tässä kuvassa näkyy hyvin uuden tolpan ja seinän väliin jäänyt vanha lankku. Sen kätkemiseen tullaan tarvitsemaan runsaasti luovuutta. Hyvät ideat ovat tervetulleita.

2125766.jpg

Holvitukien löysyttäminen oli mielenkiintoinen tapahtuma. Talo narahteli samaan malliin kuin ylöspäin ruuvatessa ja eteisen kaappien ovet rupesivat taas toimimaan.

2125767.jpg

Yläkerta on nyt kokonaan palkin varassa ja kaikki on hyvin. Voimme siis todeta kantavan rakenteen korvaamisen onnistuneen. Kuvassa holvituet on löysytetty niin, että ne on kokonaan irti katosta. Jätin ne paikalleen vielä ihan kaiken varalta, mutta otan ne pois kunhan pari päivää on kulunut ja rakenne varmasti  asettunut.

Seuraavaksi rupean laittelemaan seinää tulevan sähkökaapin kohdalle ja uutta ovea siihen viereen. Tarkoituksena olisi saada alakerta lämpimäksi täksi talveksi, nyt kaikki lämpö karkaa kylmän eteisen kautta "harakoille" ja kylmentää koko taloa. Sähkömies on sovittu tulevalle viikolle laittamaan muutamia juttuja talvea vasten, jonka jälkeen pitäisi tehdä katto ja keittiö alakertaan ennenkuin sähkäri pääsee isommin jatkamaan.

Yläkerran vessakin on työn alla. Putket on sinne tehty ja purettavat rakenteet purettu.

2125741.jpg

Kuvassa vessan tuleva pöntön paikka. Uusi väliseinä tulee kuvassa näkyvän sinisen vesiputken kohdalle.

Näistä enemmän, kunhan on jotain näytettävää ja kerrottavaa.

-Kari