Oma koti. Lähes kaikki siitä haaveilee ja monet toteuttaa, jokainen omalla tavallaan ja ehdoillaan.

Maailmaa kulkiessani on tullut asuttua jos jonkinlaisessa yksiöstä neliöön ja sinkkuilusta, parisuhteen kautta poikamieskommuuniin. Ja samaan aikaan aina jollakin tasolla kaivannut sitä omaa paikkaa.

Oma paikka haki muotoaan pitkään. Aina siinä on kuitenkin ollut yksi asia ylitse muiden ja se on ollut Projekti. Talo pitää joko tehdä itse alusta alkaen tai sitä päästä muokkaamaan oman näköisekseen omien tarpeiden ja halujen mukaan. Kaikenlaisia talonraatoja tuli katsasteltua "sillä silmällä". Ajatukset kulkivat radoilla: 'Tuon saisi halvalla ja siihen voisi tehdä sitä, tätä ja tuota ja sitten olisi hyvä'. Ei kuitenkaan ollut ikinä varaa tai sijainti oli huono, talo oli läpimätä, homeessa tai jotain muuta oli vialla.

Selailin viimeisen vuoden nettipalstoja laiskan säännöllisesti katsastellen mahdollisia projekteja. Muutamien perään tuli soiteltuakin, mutta jokin niissä aina mätti. Säännönmukaisesti projektit olivat jossain peräkylän perukassa ja lähinaapuri oli kaatunut lato, jossa asuu rotta perheineen ja kavereineen. Kaupungin mukavuuksiin tottuneena ajatus vierastutti ja ne kohteet jäivät. Vastaavasti kaupungissa olevien hinnat olivat aina niin korkealla, että normaalilla työnteolla ei voisi kuvitellakaan ottavansa sellaista lainamäärää.

Poikkeus kuitenkin vahvisti säännön.(mistähän tuokin lausahdus on peräisin...) Lahdesta löytyi myynnissä oleva projekti, jossa tuntui olevan kaikki kohdallaan paitsi hinta oli aavistuksen yläkanttiin. Lähdettiin kuitenkin katsomaan uteliaisuudesta. Kuten Heidi yllä kirjoitti se tuntui heti kodikkaalta ja omalta. Onhan se ränsistynyt, joo. Katto vuotaa, seinistä on maalit varisseet jo viime vuosituhannella, ikkunat on 20 -luvulta ja alimmainen hirsivarvi pehmennyt kosteuseristämätöntä betonisokkelia vasten muhiessaan. Asiaa tuntemattomalle talo on kauhistus ja näyttää täydelliseltä katastrofilta. Meidän silmissämme se on tuleva koti.

Teimme talosta agressiivisen tarjouksen, joka oli yli 30% alle pyyntihinnan. Täydelliseksi järkytykseksemme myyjä hyväksyi sen ja aloimme epäuskoisena ajatella asiaa tarkemmin. Kiertelimme pankeissa kyselemässä lainaa ja kaikista näytettiin vihreää valoa. Kiinteistö oli pankkien mielestä hyvä sijoitus, kunhan sen vain peruskorjaa. Ja meiltähän se onnistuu, joten uskalsimme ottaa riskin ja tehdä projektista kaupat.

Minulle Nurkkala on valtava potentiaali, mahdollisuus päästä toteuttamaan itseään omalla alallaan, omaksi hyväksi. Fiilis on äärimmäisen hieno ja odotan seuraavilta parilta vuodelta tekemisen iloa, onnistumisen elämyksiä sekä luonnollisesti vastapainoksi (ja realistisesti) myös takaiskuja ja pettymyksiä. Vanha talo tulee näyttämään meille hyvät ja huonot puolensa joka asiassa opetellessamme yhteisen elämän sääntöjä.

Projekti tulee olemaan mielenkiintoinen ja hyvin opettavainen, joten pysykää kanavalla!

-Kari