Talon kriittiset ongelmat ovat lahonneet alahirret ja huonokuntoinen katto. Nämä kaksi ongelmaa eivät liity  rakenteellisesti toisiinsa.Onneksi, koska silloin asiat olisivat todella huonosti (ja tietty emme olisi taloa ostaneetkaan).

Alimmat hirret ovat saaneet kosteutensa kahdella eri tavalla. Pääasiallinen kosteusaltistus on tullut talon betonista sokkelimuuria pitkin veden noustua kapillaarisesti betonin sisällä hirteen asti. Hirren ja betonin välissä ei ole mitään estämässä betonista huokuvan kosteuden imeytymistä, joten hirsi on ollut hieman kosteana koko ajan. Tilannetta on pahentanut talossa oleva rakennevirhe. Sokkelimuuri on paikoitellen ulompana kuin ulkoverhouslaudoitus. Tämä mahdollistaa sen, että sateella seinään osuvan veden valuessa alas se ei tipukaan maahan vaan jää betonin pinnalle ja sitä kautta pääsee imeytymään hirteen. Vuosikymmeniä jatkuneena tällainen kosteusaltistus on saanut aikaan lahovaurioita alimmissa hirsissä sekä paikoitellen ulkoverhouslaudoituksessa.

Talossa on tiilikatto rakennusvuodelta, joka on siis jossain 1920 tienoilla. Tiili on erittäin hieno katemateriaali, mutta valitettavasti silläkin on mekaaninen kestoikä ja tämä katto on tullut kestoikänsä päähän jo jokin aika sitten. Modernin tiilikaton kestoiäksi lasketaan noin 50 vuotta, eli tämä katto on palvellut todella pitkään ja hyvin. Nytkin siitä pettäneet osat ovat pääosin katon taitteissa olevia peltejä, joiden puhkiruostumisesta johtuen vesi on päässyt kosketuksiin katon räystäiden puuosien kanssa. Ajalleen tyypilliseen tapaan tiilien alla on todennäköisesti aluskatteena tervattu päre, joka johtaa kyllä pienet vesimäärät pois lämpöeristeistä, mutta ei kestä vuosikausia jatkuvaa säännöllistä kastumista.

Ei, talossa ei ole kosteusvaurioita sisällä. Ei, talossa ei ole hometta. Kukaan (mukaanlukien me) ei ole löytänyt sitä sieltä ja molempia on viimeksi etsineet ammattilaiset muutama vuosi sitten.

Kuinka nämä ongelmat sitten korjataan?

Hirsitalojen rungoille voidaan tehdä ns. kengitys. Se on hurja operaatio, jossa pehmenneet hirret poistetaan ja korvataan joko terveillä hirsillä tai muulla korvaavalla rakenteella esim. betonin päälle laitettavan kosteutta eristävän bitumikerroksen päälle tehtävällä normaalilla puisella pystyrungolla ja lämpöeristeillä. Julkisivuverhouksen uusimisen jälkeen korjausta ei näe päällepäin kummassakaan tapauksessa, joten päätös tehdään kustannus- ja koulukuntaperusteisesti. Emme ole vielä päättäneet mitä tekniikkaa meidän talossamme käytetään. Lopuksi talolle lisätään peltiset helmat, jotka ohjaavat seinää pitkin valuvan veden betonimuurin ohi ja tippumaan maahan talon vierelle.

Katon korjaaminen on myös aikamoinen operaatio. Vanhat tiilet pitää irroittaa ja lappaa pois niin, että niitä rikkoutuu mahdollisimman vähän. Ajattelimme käyttää ne myöhemmin muihin projekteihin. Sen jälkeen puretaan pois alla olevat rakenteet niin pitkälle, että päästään lämpöeristeiden ulkopintaan saakka. Sitten tarkastetaan näin paljastuneet kantavat rakenteet ja eristeet kosteusvaurioiden varalta, korjataan ne, täydennetään mahdollisesti painuneet lämpöeristeet ja lisätään eristeiden ulkopintaan huokoinen puukuitulevy, joka kiinnittyy vanhoihin kattoristikoihin. Levy tulee toimimaan uuden tuuletusraon alapintana. Puukuitulevyn päälle naulataan kattoristikoiden suuntaisesti soirot, joiden päälle asennetaan aluskate. Aluskatteen päälle soirojen kohdalle naulataan laudat soirojen suuntaisesti, joiden päälle naulataan uuden katteen tarvitsemat rakenteet. Peltikatolle tulee tiheä laudoitus raakaponttilaudasta tai tiilen alle ruoderimat tiilen vaatimalla välillä. Lopuksi talo kruunataan uudella katteella.

Väsäilen myöhemmin poikkileikkauksia näistä rakenteista, niin pääsevät maallikotkin vähän paremmin jyvälle siitä mitä insinööri höpisee.

Ohessa kuva yhdestä vauriosta. Hurjalta näyttää, mutta hätään ei ole syytä. Katon taitteen vuoto ei ole koskaan ulottunut seinään asti, koska seinässä ei ole värivaihteluita tai valuvan veden jälkiä. Näin ollen vauriot rajoittuvat vain räystäsrakenteeseen ja ovat helposti korjattavissa.

1005457.jpg

Nämä kuvatut korjausoperaatiot ovat ehdollisia sille, että meidän talomme rakenteet vastaavat yleisesti aikakaudella käytettyjä. Jos sieltä löytyykin jotain muuta, niin suunnitelmia pitää muutella lennossa. Ja se tekee tästä hommasta erityisen mielenkiintoista ja haastavaa!

-Kari