Kävimme innokkaasti loppujen julkisivujen kimppuun kaverin kanssa ja jälki oli sen mukaista.

1136250.jpg

Kuva on talon kadun puoleisesta päädystä, ehkä pahiten pehmenneestä paikasta. Julkisivulaudatkin olivat niin pehmeitä, että irtosivat säleinä ilman kummempaa voimankäyttöä. Alin hirsi on pehmeä koko matkalta ja seuraavakin yhdestä kohdasta reilun metrin matkalta.Aikaisemmin puretusta poiketen tällä sivulla hirren alla on bitumieristettä, mutta se ei ole auttanut koska sokkelimuurin muodosta johtuen vesi on päässyt valumaan julkisivulta hirren ja vesieristeen väliin.

Talon pyörätietä vastaan olevalla julkisivulla oli sen sijaan todella iloinen yllätys. Nimittäin sillä sivulla on muista poiketen tuuletusrako julkisivulaudoituksen ja hirsien välissä. Tämän ansiosta julkisivusta valuva vesi on mennyt suurimmaksi osaksi maahan eikä betonin päälle. Lisäksi betonin ja hirren välissä oli vesieristettä. Tämän ansiosta hirret ovat päässeet kuivumaan ja näin ollen alimmainenkin hirsi oli koko matkalta kova!

1136256.jpg

Tämä säästää meille kengityskustannuksissa todella huomattavan summan ja kertoo selkeää kieltä siitä kuinka tärkeää kosteussuojauksen lisäksi on järjestää puurakenteelle toimiva tuuletus, joka mahdollistaa veden haihtumisen rakenteista. Mitään loogista selitystä sille, että miksi vain yksi sivu talosta on tehty näin emme keksineet.

Nyt talosta on alimmat hirret näkyvissä kaikista paikoista mistä niihin pääsee käsiksi. Saldo on seuraava: kolmelta seinältä on vaihdettava alin hirsi kokonaan ja sen lisäksi kahdelta seinältä on vaihdetta toista hirttä osittain. Olimme henkisesti varautuneet vaihtamaan kaksi alinta hirttä kokonaan, joten tässä suhteessa projekti on osoittautumassa kevyemmäksi kuin odotimme. Huomatkaa paikallisten kauhuteinien töhrimä postin välivarastolaatikko ja peittomaalattu, aikanaan töhritty kohta seinässämme.

1136248.jpg

Tekemistä toki riittää tästä huolimatta. Katsoimme sisääntulokuistin alle ja näky oli jopa aavistuksen pelottava.

1136246.jpg

Alareunassa näkyvät vaakasuuntaiset puut ovat kuistin lattiaa kannattelevia hirsiä. Niistä ylöpäin nousee tukipuut, jotka välittävät lattan kuormat hirsille. Hirret lepäävät molemmista päistään betonisen sokkelimuurin päällä. Sokkelimuuri on painunut niin voimakkaasti toisesta reunastaan, että tukipuut ovat kallistuneet ja kuistin ja talon välinen laudoitus on rakoillut voimakkaasti.

1136253.jpg

Kuistia tukevassa betonimuurissa näkyy myös voimakkaasta painumisesta johtuva halkeama.

Kuinka tämä sitten korjataan?

Ensinnäkin kuistin painuminen johtuu todennäköisesti siitä, että sen ympärillä ei ole riittävää routaeristystä. Koska kuisti on kylmä rakenne maa on päässyt jäätymään ja sulamaan sen ympärillä ja alla kontrolloimattomasti ja sen seurauksena kuistin perustukset ovat pikkuhiljaa painuneet syvemmälle. Painuma on silmämääräisesti arvioituna luokkaa 5-7 senttimetriä.

Korjaustoimenpiteenä tulemme suorittamaan seuraavan: kaivamme kuistin perustusten ympäriltä maata auki noin 1,5 metrin matkalta noin puolen metrin syvyyteen. Sinne asennamme routaeristeet, jotka jatkossa estävät maan jäätymisen kuistin alla. Tämän jälkeen avaamme kuistin rakenteet sitältäpäin ja heikennämme niitä tarvittaessa kontrolloidusti poistamalla mahdollisia ristikkäistuentoja. Sen jälkeen tunkkaamme kuistin oikeaan asentoonsa ja kiilaamme sen oikeaan korkeusasemaan käyttäen vesieristettä betonin päällä ja painekyllästettyä puuta kosteuskestävyyden maksimoimiseksi. Tämä tapahtuu tulevana kesänä jos kattoremontin lisäksi ehdimme tai todennäköisemmin sitä seuraavana. Työjärjestyksen kannalta tämä on ongelma: uutta kattoa kuistin päälle ei kannata tehdä ennekuin se on oikeassa asennossa ja muodossa. Talon asuinosan katto on kuitenkin korjattava tulevana kesänä, joten saattaa käydä niin että teemmekin kuistien katot myöhemmin niiden runkojen korjauksen jälkeen.

Seuraavaksi alkaa alakerrassa parin seinän rakenteen aukaisu niiden muokkausmahdollisuuksien selvittämiseksi. Jos aikaa on niin teemme sitä tulevalla viikolla iltaisin, viimeistään kuitenkin joululomalla. Päivitystä tulee heti sen jälkeen, joten pysykää kanavalla!

-Kari