"Keittiö on kodin sydän." Kliseinen lause käytettäväksi, mutta kaikki varmasti myöntävät, että keittiö on erittäin tärkeä huone kodissa. Siellä tehdään ruokaa, tavataan kavereita, vietetään juhlia, rupatellaan kahvi&tee mukien äärellä ja nautitaan elämästä. Keittiön on siis syytä olla toimiva ja viihtyisä.

Olemme saaneet pääosin raivattua esteet tulevan keittömme edestä. Alakerran toinen WC sai väistyä keittiön tieltä, tosin pönttö ja viemäriputki tököttävät vielä tulevassa keittiössämme. Olen kerännyt rohkeutta ja inspiraatiota 50 vuotta käytössä olleiden valurautaputkien pois purkamiseen. Ei ole vielä tarpeeksi kertynyt, joten...

1423254.jpg


Keittiömme paikka noin ruokapöydän paikalta katsottuna näyttää tältä. Oikealla seinässä näkyvä lautaruudukko merkkaa paikkaa, jossa vanha keittiö oli. Uusi keittiö alkaa noin WC-pöntön kuvassa lähempänä olevan reunan kohdalta ja kiertää U:n muotoisena peräseinää pitkin takaisin lähdes kuvassa vasemmalla olevan tulisijan viereen. Kuvassa näkyy myös vaakaan laudoitettu entinen ulko-oven paikka, joka paljastui keittiötä purkaessa. Onneksemme ko. kohta on joka tapauksessa jäämässä näkymättömiin, joten se ei aiheuta ylimääräisiä harmaita hiuksia.

Pohjapiirros keittiöstä ja tasoon avattu naamakuva samasta. Pohjapiirroksessa katkoviiva merkkaa yläkaappien aluetta. Joidenkin huomiota varmasti herättää kuvassa vasemmalla kylmäkalusteiden vieressä oleva yläkaapiton kohta. Siihen kohti laitamme seinään tapettia ja kiinnitämme talon ja keittiön tyyliin sopivia irtohyllyjä seinään. Näin saamme keittiöön vähän ilmavuutta ja yksilöllisyyttä. Valaistuksesta tulee huolehtimaan kaapiston yläreunaan asennettavat lamput, tyyliltään jotain tällaista sekä irtohyllyjen alapintaan asennettevat, piiloon jäävät LED-valaisimet. Kattoon tulee vielä jonkinlaisia valaisimia, mutta niistä ei ole vielä mitään fiksua sanottavaa.

1423255.jpg

Ruokatilasta olohuoneeseen johtava aukko on lähes purettu. Pystyssä tököttää enää kolme seinätolppaa ja niiden välissä pari lautaa nurjahdustukena. Laitamme seinän tilalle kattoon palkin, että yläkerrasta ei tulisi alakerta. Palkin lisäksi taidamme laittaa palkin päihin näkyviin jäävät pilarit ja pilareistä palkkiin vitaposket. Näyttänee valmiina osapuilleen tällaiselta.

Hirsiseiniä esiin kaivaessa on käynyt ilmi, että osaa seinistä ei ole alunperinkään tehty näkyviin jääviksi.Hirret ovat sahaamisen jäljiltä ja työn jälki yleisesti hyvin karkeaa.Emme kuitenkaan ole antanut sen masentaa, vaan olemme hioneet ja muuten työstäneet hirsiä salonkikelpoisiksi. Kovaa hommaa, mutta työn jälkeä katsoessa ehdottomasti sen arvoista. Hyvin laitettu hirsipinta on todella komeaa katsottavaa. Tätä osaa työstämme emme taida esitellä keskeneräisenä, joten kuvia siitä ei vielä näytellä. Tulkaa paikalle katsomaan, jos kiinnostaa ;-)

Mitäs muuta...                   ...lähiaikojen työsuunnitelma noin-about suorittamisjärjestyksessä on seuraava:
-vessan viimeisten katto- ja lattiarakenteiden purkaminen
-vanhojen putkien poisto *huokaus*
-uusien putkien asentaminen (helpommin sanottu, kuin tehty)
-sähköasennukset keittiön alueelle
-uuden sisäkaton asentaminen keittiöön ja ruokailutilaan
-näkyviin jäävien hirsiseinien fiksaaminen keittiön alueelta
-keittiön ja olohuoneen väliin jäävän seinän levyttäminen ja tasaus (tapetointi)
-lattian maalin poisto, hionta (käsihiomakoneella!) ja vahaaminen keittiön alueella
-keittiöasennus (joskus heinäkuussa)

Samaan aikaan taustalla hirsien hiomista ja yleistä pintojen valmistelua mm. olohuoneen katon maalaaminen, äsken esiteltyjen pilari-palkki-vitaposki -systeemien tekeminen ja asentaminen.

Paljon on tehtävää, joten lopetan jaaritteluni tähän ja painun hommiin. Voikaa loistavasti, arvon lukijat, ja olkaa edelleen erittäin tyytyväisiä toimivista putkistanne.

-Kari